• Тел.:
  • +38 (098) 284-45-51
  • +38 (067) 247-87-33
  • Instagram - genetikaiselektsia
  • e-mail:
  • info@gsel.com.ua

Оцінка корів та підбір бугаїв-плідників за програмою МЕП

Кожен рік у всьому світі оцінюється до 1000 000 тварин. 
Програма МЕП (Mating Appraisal for Profit) -  програма управління селекцією, якою користується весь світ для генетичного поліпшення своїх молочних стад на основі індивідуальних даних кожної тварини. Програма МЕП, або програма підбору пар для спарювання з метою отримання вищої продуктивності в нащадках, допомагає селекціонеру визначити генетичну якість тварини з метою збільшення прибутковості стада методами селекції. 

У режимі on-line програма МЕП виконує понад 3500 обчислень на кожну корову, враховуючи їхні ознаки та спадковість, які передаватиме тварина своїм нащадкам. Ця програма містить базу даних понад 300 000 бугаїв-плідників з усього світу, які постійно оцінюються за системою «Інтербул» (це всесвітня організація селекціонерів, метою якої є збір інформації та уніфікація різних систем оцінювання тварин, зокрема бугаїв-плідників). За допомогою цієї програми можна зробити підбір пар від будь-якої компанії світу, будь-якої молочної породи, що входять до системи «Інтербул».

Створення і використання бази даних

Для проведення оцінювання тварини збирають інформацію про її походження, вік, номер та період лактації, вміст жиру та білка в молоці, швидкість молоковіддачі. Після цього проводять експертне оцінювання тварини за 19 екстер’єрними показниками, частина яких повинна бути виміряна, частина визначається на око. Крім того, оцінюється і темперамент корови. Використовується 9-бальна шкала. Також відзначається і найбільша вада тварини. Вся ця робота здійснюється безпосередньо в стаді. Для першого оцінювання залучають максимальну кількість тварин, за винятком сухостою, тих, які щойно отелилися, та тих, що поставлені на відгодівлю. У подальшому з періодичністю в 6 місяців має проводитись повторна оцінка корів стада, до якої будуть залучені лише тварини першої лактації. Але до підбору включають усіх тварин, враховуючи результати попередніх оцінювань.

Результати оцінювання оператор заносить у базу даних програми МЕП. У базу також вносяться дані про господарство, породу тварин, інформація про бугаїв-плідників. Останніх підбирають з усього масиву доступних плідників у необмеженій кількості. Після цього в режимі on-line за лічені секунди програма підбирає найоптимальніших бугаїв до кожної корови, по три на кожну. Серед цих трьох ідеальних претендентів власник тварини разом із селекціонером відбирають найкращого — як за показниками, так і за ціною. У результаті такого підбору формується план закріплення плідників на поточний рік та план завозу сперми для поліпшення стада.

Для економічної ефективності слід якомога швидше вирівняти стадо в генетичному та фізіологічному плані. Звичайно, це можна зробити за рахунок найкращих у світі плідників (і багато так роблять), зважаючи лише на запобігання інбридингу. Шлях абсолютно вірний, адже такі плідники поліпшують одразу багато ознак, як продуктивних, так і екстер’єрних. Але і коштує така генетика недешево. Тому витрати на оцінювання за програмою МЕП заощаджують значно більше коштів на закупівлю сперми, адже для кожної тварини підібрано ідеального плідника, який поліпшуватиме не все підряд, а лише те, чого бракує.