• Тел.:
  • +38 (098) 284-45-51
  • +38 (067) 247-87-33
  • Instagram - genetikaiselektsia
  • e-mail:
  • info@gsel.com.ua

Аналізатор гною

Посібник з експлуатації Аналізатору гною.

Посібник з експлуатації Аналізатору гною.
1 . Підготовка Аналізатора гною до роботи
Складовічастини приладу:
• Відро об’ємом 20 літрів- 1шт.
• Сита 3 шт.
• Ковш для гною з випуклим дном, об\'ємом 0,2 л - 1 шт.
• Розпилювач пістолетного типу - 1 шт.
• Рукавички одноразові - 1 пара.
Правила складання приладу:
• Встановіть нижнє сито з найменшими отворами у основу приладу.
• Встановіть середнє сито поверх сита з найменшими отворами.
• Встановіть верхнє сито з найбільшими отворами.
• Переконайтеся,що всі сітки надійно закріплені і затягнуті гвинтами на кожній стороні пристрою.
2 . Відбір зразків гною
За допомогою ковша для відбору (0,2 л), відберіть зразок гною від корів, які знаходяться на однаковому раціоні.
• Відбирайте тільки свіжий гній.
• Уникайте забруднення проби гною залишками корму і підстилки.
• Відбирайте зразки гною від щонайменше, 10 % корів, що знаходяться в секції.
• Відбирайте зразок, зформувавши його з гною всіх типів. Дотримуйтесь правильних пропорцій при формуванні проби для дослідження, відбираючи рідкий і густий гній.
• Для дослідження необхідно приблизно 180 мл гною.
 
3 . Вологе просіювання
 Підключіть розпилювач пістолетного типу до водопровідного шлангу. 
 Утримуйте мірну ложку під кутом в 30° зверху аналізатору гною. За допомогою пістолетного розпилювача вимийте приблизно 25% гною з ложки.
 Промивайте зразки гною, поки не вимиються дрібні частини залишків корму.
 Повторіть дії п.1-3, поки вся порція гною не промиється через сита.
Якщо під час промивання гною середня і нижня сітка забивається, необхідно промити сітки.
4 . Спостереження та інтерпретація результатів
Кількість неперетравлених частинок на кожній сітці можуть бути наслідком впливу великої кількості факторів, включаючи кількість сухої речовини, рівня активної клітковини в раціоні, pH рубця корови і т.і. Використовуйте наведену Схему для інтерпретації результатів досліджень. Зафіксуйте дату і результати кожного дослідження, зробіть знімки цифровим фотоапаратом. Перегляньте результати досліджень через період часу щоб оцінити зміни перетравності корму.
1. Великі частинки зерна на верхній сітці. Їх кількість залежить від вмісту активної клітковини в кормі і pH рубця корови, який сформувався для цього раціону. Наприклад, якщо вміст клітковини адекватно і pH рубця знаходиться в нормі, необхідно подрібнити зерно на менші частини для збільшення кількості енергії в раціоні.
2. Залишки клітковини на верхній сітці. Кількість клітковини, що залишилися на верхній сітці не завжди пов\'язують з продуктивністю. Однак, це частіше співвідносять з вмістом активної клітковини в раціоні. Очікується позитивний ефект від клітковини хорошої якості.
3. Великі частини клітковини на верхній сітці. І знову, це не завжди пов\'язують з продуктивністю. Однак, в комбінації з виявленими проблемами такими, як хвороби ратиць, високий рівень зерна і неструктуровані ферментні вуглеводи в раціоні, низький pH рубця, імовірно пов\'язано насамперед з ацидозом.
4. Насіння бур\'янів на середньому ситі. Це явище ілюструє наявність забруднення корму та неякісну заготівлю фуражу.
Якщо у Вас є досвід мікроскопічного дослідження кормів, досліджуйте залишки корму на нижній сітці за допомогою збільшувального скла. Виконавши даний тест, можливо визначити, які кормові частинки найменш перетравні.
5. Догляд та очищення приладу.
1. Розберіть прилад, розгвинтивши гайки в нижній його частині.
2. Легкими постукуваннями по краях приладу видаліть надлишки гною. 
3. За допомогою щітки промийте всі складові частини аналізатору від залишків гною. 
4. Покладіть частини приладу у відро. 
5. Наповніть відро водою до занурення всіх частин приладу. 
6. Додайте дезінфікуючий засіб і залиште на 5 хвилин. 
7. Вилийте розчин, сполосніть частини приладу і складіть аналізатор гною для наступного використання.