Вандейська порода овець виведена у Франції. На початку 20 століття фахівці вирішили удосконалити породу і схрестили її з породою Сауздаун. Маленька голова, невеликі кінцівки, довгий хвіст. У овець вовна міцна, пишна середньої довжини. Вандейська порода овець відноситься до м’ясного типу, тому м’язова система розвинена дуже добре, але в цілому вони виглядають невеликими.
Барани виростають до 75 см в холці і важать близько 130 кг, а вівці – 70 см і 100 кг маси. Маленькі ягнята мають в середньому 5 кг маси, і вже до 4-х місячного віку з легкістю можуть досягати 60 кг. На овечому молоці ягня добу може набирати до 0,5 кг. Порода відрізняється досить високими показниками плодючості – до 200%. М’ясо ніжне, дієтичне, мармурове. Високо цінується при вживанні і продажі. Легко пристосовується до несприятливих погодних умов, через дуже густу і щільну вовну. Вівці легко переносять зливові дощі, холод і вітер, рідко хворіють і дуже витривалі.
|